Konzumace potravin, které obsahují příliš velké množství
soli v mladém věku, může mít dlouhodobé účinky na organismus. Koneckonců
by si její příjem měli hlídat i dospělí. Podívejte se na 8 signálů, že má dítě
v jídle soli až příliš.
Sůl je nad zlato. To je jasné. Ale když je jí příliš, už
takové benefity nemá a podle lékařů jí konzumuje mnohem více, než bychom měli. I
když schováte slánku někam hodně daleko, stále může dítě konzumovat soli spoustu,
protože se nachází ve spoustě běžných jídel. Největšími viníky je pizza, uzeniny,
rychlé občerstvení (hranolky, kuřecí křidélka, nugety apod., těstoviny s omáčkami,
instantní polévky a další pochutiny, většinou průmyslově zpracované).
Samozřejmě není sůl špatná a má svůj význam pro mnoho
fyziologických funkcí, od přenosu nervových impulzů, stahování a uvolňování svalových
vláken a udržování přiměřené rovnováhy tekutin. Nadměrný příjem je spojen s hypertenzí,
což je rizikové pro vznik srdečních chorob nebo cévní mozkové příhody.
Aby bylo možné určit optimální množství soli potřebné pro
děti, je důležité pochopit a rozlišit rozdíl mezi prvkem sodíku (Na) a solí.
Stolní sůl je chlorid sodný (NaCl) a obsahuje 40 % sodíku. Balené potraviny
uvádí často obsah soli jako sodík v mg na porci. Skuteční obsah soli by
byl 2,5krát vyšší než toto množství. Tedy pokud je obsah sodíku 100 mg, obsah
soli by byl 250 mg. Množství sodíku v potravině ve skutečnosti znamená
dvojnásobek množství soli.
Je samozřejmě především na rodičích, aby ohlídali své děti a
jejich příjem soli. Takhle můžete poznat, že jí konzumují až příliš.
1. Přílišná žízeň
Protože sodík zadržuje vodu v těle, více sodíku znamená větší potřebu vody. Pokud se vám zdá, že má vaše dítě až neobvyklou žízeň a nemáte proto žádné vysvětlení (horké počasí, cvičení), zvažte, zda nejí více slaných jídel, než je zdrávo. Promyslete všechna jídla doma, ve škole, zpracované pochutiny, pití. Často se prodávají různé sportovní nápoje, které obsahují příliš sodíku.
Sůl dělá jídlu chuť, a tak není asi divu, že dítě s velkou
pravděpodobností raději sáhne po pytlíku bramborových lupínků než po mrkvi. Pokud
si všimnete, že vaše dítě ohrnuje nos nad jídlem, když není pořádně slané, zkuste
při vaření využít chuť bylinek a různého koření. Třeba taková petrželka, trochu
pepře, bazalka a další dodají jídlům úplně jinou chuť.
3. Vysoký krevní tlak
Vlivem přílišného podílu soli ve stravě má čím dál více dětí
problémy s tlakem. Stejně jako u dospělých, ani u dětí nemusí být problémy
hned odhalené. Přesto však s rostoucím krevním tlakem roste tloušťka
arteriálních krevních cév, což do budoucna zvyšuje riziko vzniku problémů se srdcem
a cévami.
4. Tmavá a velmi žlutá moč
Existuje více důvodů proto, že je moč dítěte tmavě žlutá a jedním z nich je i příliš vysoký příjem soli. Tmavě žlutá moč se silným zápachem je velmi běžná u lidí všech věkových skupin, když přijímají velké množství sodíku. Pokud máte podezření, nechte udělat u pediatra analýzu moči.
Většina polotovarů a zpracovaných potravin má v sobě příliš sodíku, takže je nejlepší se jim vyhnout. Ono nejsou příliš zdravé tak ani tak. Z jídelníčku je s klidným srdcem vyřaďte a raději zařaďte zdravější varianty vytvořené ze základních a běžně dostupných surovin, k tomu dostatek ovoce a zeleniny.
6. Nárůst váhy bez sladkostí nebo tuků
Rodiče často řeší cukry a tuky a berou je jako příčinu
obezity. Ovšem podle studií může za přírůstek hmotnosti také větší konzumace
soli. Obezita je pak dalším rizikovým faktorem vzniku vysokého krevního tlaku a
onemocnění srdce. Proto by rodiče měli sledovat i to, kolik zbytečně slaných
jídel dítě zkonzumuje, a to hlavně ve chvíli, kdy začne ze záhadných důvodů
přibírat, aniž by se cpalo sladkostmi nebo tučnými věcmi.
7. Častý hlad
Stravování v restauracích s rychlým občerstvením je často pohodlné, šetří to čas a všem chutná. Bohužel naše těla už tak spokojená nejsou a ta dětská vůbec. Samozřejmě občasná návštěva asi neuškodí, ale pravidelně se v takovým místech stravovat vám určitě nikdo nedoporučí. Pokud jdete do restaurace, můžete třeba požádat, aby vám do jídla nepřidávali při vaření žádnou sůl, je-li to možné.
Nemusíte se vzdávat úplně soli, to je jasné. Ale pokud
milujete zpracovaná slaná jídla, ujíždíte na hranolkách z rychlého občerstvení
a každý večer u televize vykřupete pytlík brambůrek, je dost těžké zabránit
tomu, aby něco z toho nejedlo i vaše dítě. Musíte vždy začít sami u sebe,
pokud chcete, aby to fungovalo také u dětí. Proto se naučte rozumně nakupovat,
číst etikety, vybírat čerstvé potraviny s nízkým obsahem sodíku nebo bez
soli. Bude vám všem doma lépe.